Idag släpps E-barometern för Q3 2020, som ges ut av PostNord i samarbete med oss på Svensk Digital Handel och HUI Research. Den visar att e-handeln växte med 39 procent under kvartalet. Det är en lägre tillväxt än Q2:s 49 procent, men betydligt högre än normalt. Den konsumentundersökning som gjorts i E-barometern indikerar att julhandeln på nätet växer med 26 procent. Sedan undersökningen genomförts har Sverige återigen gått in i en fas av pandemin med betydligt hårdare rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Tillväxten lär bli betydligt högre.

I förra veckan släppte HUI sin julprognos där de slår fast att vi aldrig i mannaminne stått inför en julhandel som varit så oviss. Deras prognos består därför av tre scenarier som varierar från rekord till crash. Den prognos de själva tror mest på indikerar att dagligvaruhandeln växer med 5%, medan sällanköp backar med 2%. Totalt i detaljhandeln blir det en tillväxt på 1%. Den prognosen var dock ställd före denna veckas tuffare restriktioner, vilket sannolikt innebär att vi närmare oss ett mer negativt scenario.

Med en ännu sämre utveckling för handeln i fysiska butiker och allt fler som e-handlar sina julklappar, blir utmaningen gigantisk de kommande veckorna. Hela logistik- och leveranskedjan kommer att ställas inför sitt största prov hittills. Den kraftigt ökade paketvolymerna som vi redan sett hittills i år har hanterats mycket bra. De senaste årens uppstickare på logistikmarknaden som har fokus på hem- och paketskåpsleveranser har bidragit till detta. Frågan är dock vad som händer nu. Och framförallt hur utlämning av paket via serviceställen ska hanteras på ett tryggt och säkert sätt. PostNord har kommit ut med bra rekommendationer där de bland annat uppmanar fler att välja hemleverans när det leveransalternativet finns, att undvika rusningstider hos ombuden och använda legitimera sig med bank-id i sin app. Det är rekommendationer som fungerar utmärkt även hos DHL:s ombud och till viss del även hos Schenker och Bring.

E-barometern innehåller som vanligt väldigt mycket läsvärd som inte får plats i ett inlägg. Ladda ner och läs. Vi återkommer med fler kommentarer kommande veckorna.

E-Barometern

Nyhetsbrev

Varje månad skickar vi relevant och intressant information inom e-handel. Plus information om aktuella event, frukostmöten och andra tillfällen där branschen samlas. Starta din prenumeration idag!