Pricerunners vd: ”Hon är den viktigaste personen i kampen mot jättarnas e-handelsmonopol”

E-handeln riskerar att slukas helt av de globala giganterna i framtiden. Men EU-toppen Margrethe Vestager står högst upp på barrikaderna mot Google, Amazon och Apple:

”Det hon gör är enormt betydelsefullt för de mindre aktörerna”, säger Pricerunners vd Nicklas Storåkers som ser EU:s arbete som helt avgörande de närmaste 10 åren.

I andra delen av Svensk Digital Handels och Breakits artikelserie om framtidens e-handel, möter vi Pricerunners vd Nicklas Storåkers. I sin roll på det svenska e-handelsbolaget ser han dagligen hur de digitala jättarna svingar sina miljarder och tar allt fler marknadsandelar.

”Det unika med dem är att de har ett fullständigt monopol i alla EU-länder, och tjänar hundratals miljarder varje år på det. Och det är på konsumenternas bekostnad. Tillsammans med andra jämförelsetjänster utförde vi på Pricerunner en studie. Den visade att kunder betalar 12 procent högre priser i snitt om de använder sig av Google”, berättar Storåkers.

I slutändan riskerar hela ekosystemet av e-handlare att slukas av de multinationella aktörerna

Monopolet är enligt honom ännu starkare i USA, där konkurrensmyndigheterna inte är lika vaksamma. Enligt Storåkers har bolag som Facebook och Google där hela 95 procent av marknaden. I slutändan riskerar hela ekosystemet av e-handlare att slukas av de multinationella aktörerna.

EU slår tillbaka

Men i Europa har EU börjat slå tillbaka mot monopolen, som i slutändan drabbar varenda människa som shoppar online. Och det är framförallt en person som gått i bräschen.

”Man brukar skämtsamt säga att USA innoverar, Kina kopierar och Europa reglerar. Det är en lite tråkig roll vi har, men i det här fallet stämmer det väldigt väl.”

För när Margrethe Vestager – i sin roll som EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor – började bötfälla jättarna Google, Facebook och Apple på miljardbelopp skickade hon chockvågor genom hela affärsvärlden.

Aldrig tidigare hade någon satt ner foten så hårt i kampen mot karteller och bolag som hämmar konkurrensen genom sina dominanta ställningar.

Insatserna har gett henne epitet som förmodligen aldrig använts om EU-kommissionärer tidigare. Svensk Handels vd Karin Johansson kallade nyligen Vestager för ”en rockstjärna”, och Nicklas Storåkers ser mycket fram emot att lyssna på den danska politikern när hon talar under Svensk Digital Handels event D-Congress den 5 mars.

När det gäller e-handel finns det inte en mer relevant person än Margrethe Vestager just nu

”Hon är det absolut största namnet på kongressen. För vissa kanske det vore coolare om Jeff Bezos dök upp, men när det gäller e-handel finns det inte en mer relevant person än Margrethe Vestager just nu. Hon är den europeiska konkurrensdrottningen, och kanske den mest inflytelserika personen i hela världen när det gäller de digitala drakarnas möjligheter att agera som de gör globalt.”

Rockstjärna? Läs mer om Margarehte Vestagers besök på D-Congress här!

Bötfällde Google på 60 miljarder kronor

Vestager – som idag är vice ordförande i EU-kommissionen – har redan bötfällt Google på 60 miljarder kronor, men enligt Nicklas Storåkers har det inte gett någon effekt. Hon har nu möjligheten att ge dem en smäll som kommer få de andra bötesbeloppen att likna en dagpenning.

”De säger att de vidtagit åtgärder, men de har bara sminkat tjänsten så egentligen är det ingen skillnad. Där har Vestager nu ett val. Antingen godkänner hon åtgärderna, som bara är en illusion. Eller så har hon möjlighet att utdöma 150 miljarder i böter, summan som har byggts upp sedan det förra bötesbeloppet. Om hon inte agerar kommer Google bara att fortsätta missbruka sin ställning, och det är helt avgörande för framtidens e-handel att hennes uppdrag lyckas.”

Storåkers skulle gärna vilja höra hennes tankar kring frågan på D-Congress. Men de som går dit och förväntar sig raka svar kommer bli besvikna, misstänker han.

Det verkar som att pendeln har svängt, men åskådarna kommer att få läsa mellan raderna

”Hon är politiker och måste vara oerhört försiktig med vad hon säger, eftersom det är marknadspåverkande. Istället får man tolka det hon säger. För ett år sedan lät det som att hon tyckte att Googles åtgärder var bra, men på senare tid har hon låtit hårdare. Det verkar som att pendeln har svängt, men åskådarna kommer att få läsa mellan raderna.”

Alldeles oavsett, för den som vill veta mer om hur e-handelns rockstjärna jobbar och tänker är ett besök på D-Congress den 5 mars ett måste.

Se Margrethe Vestagers Keynote på D-Congress 2020

Nyhetsbrev

Varje månad skickar vi relevant och intressant information inom e-handel. Plus information om aktuella event, frukostmöten och andra tillfällen där branschen samlas. Starta din prenumeration idag!