Standard för elektroniska kvitton framtagen

IT och Telekomföretagen har tillsammans med bland annat Svensk Handel, Skatteverket och leverantörer av kassaregister, betalterminaler, elektroniska kvitton tagit fram en enhetlig standard för att föra över kvittoinformation digitalt.

Den enhetliga standarden ger både handel och kunder möjligheten att hantera kvittoinformationen på ett enklare sätt. Samtidigt som miljön besparas då dagens 1,7 miljarder kvitton som skrivs ut motsvarar cirka 60 000 träd.

– Det var tydligt att anledningen till att inte fler utnyttjade möjligheten att digitala kvitton var att det saknades en enhetlig standard för hur digitala kvitton överförs. Nu har alla berörda parter tagit fram den standard som saknades och vi ser på en gång att handlare aktivt arbetar med att använda sig av digitala kvitton i stället för papperskvitton. Något som både minskar miljöpåverkan men även sparar tid åt företagen då administrationen kring kvitton förenklas kraftigt, säger Nils Weidstam från IT&Telekomföretagen.

Fördelen med digitala kvitton är många. Kunderna får det lättare att både spara och hitta kvitton. Den utökade tillgången till digitala brevlådor underlättar användningen. Eftersom digitala kvitton är godkända som underlag i redovisningen frigörs tid för företagen och då pappersanvändningen minskar samtidigt som miljön gynnas.

– Det är utmärkt att en svensk standard har gemensamt arbetats fram av branschen. Det underlättar för handlarna vid beslut om investering i digitala kvitton. Intresset för digitala kvitton ökar kontinuerligt från såväl konsumenter som handlare. Vi ser detta som ett bra avstamp för en digital framtid, säger Bengt Nilervall från Svensk Handel.

Standarden blev färdig i februari 2018 och är nu tillgänglig för implementering i kassaregister. Klicka här för att ladda ner den nya standarden.

Standarden avser endast format för överföring av kvittodata och inte lösningar för lagring och åtkomst.

Mer information om standarden för elektroniska kvitton

Nils Weidstam, Rådet för Kassa- och Betalsystem
070-756 00 20

Källa: IT&Telekomföretagen – 2018.06.08
Nyhetsbrev

Varje månad skickar vi relevant och intressant information inom e-handel. Plus information om aktuella event, frukostmöten och andra tillfällen där branschen samlas. Starta din prenumeration idag!