Så lyckas du med Live Video Shopping

Live Video Shopping gör det möjligt för dig att vara värd för obegränsade liveströmmar med direkt shopping i din webbshop.

Det har varit ett sätt för butiker att nå ut till kunden över huvud taget under Corona samt ett utmärkt sätt att koppla ihop online (e-handel) och offline (butik), och för e-handlare ännu en säljkanal under krisen får att nå både befintliga och nya kunder som nu är ännu mer uppkopplade. Upplevelsen är brandad utifrån varumärket och man kan interagera med tittarna med gillanden, emojis och livechatt.

Bambuser, leverantör av live shopping, säger att deras data visar konverteringsfrekvenser upp till 22 procent och engagemang med 25 procent av tittarna som använder livechatten och dubbelt så många som skickar gillanden och emojis. Ca 12 % köper en vara, men det varierar stort utifrån vilka slags produkter man säljer. Inom exempelvis skönhet ligger det på 36 procent. Live Video Shopping är ett bra sätt att blanda offline och online samt öppna upp för en riktig dialog med dina kunder i en engagerande och underhållande shoppingupplevelse.

Live Video Shopping-trenden kommer från Kina som ligger ca fem år före oss i utvecklingen kring e-handel. Värt att nämna är också att Kinas e-handelsmarknad är tre gånger så stor som USA:s vilket också bidrar till snabb utveckling. I Kina handlar allt som social commerce, eller upplevelsebaserad e-handel då de yngre generationerna nu dominerar. Kombinationen av att köpet sker live av en riktig person och trenden som kommit med Tik Tok-generationen, att allt inte ska se så perfekt och ”Photoshopat” ut vare sig det är en influencer eller en produkt, gör att Live Video Shopping exploderat då konverteringsgraden i Kina är väldigt hög. För oss här i Sverige kan det kännas ovanligt att tänka så då strategin för e-handeln här har varit att få ett avslut på köpet så snabbt som möjligt och lotsa till kassan. Här gäller alltså tvärt om.

Men viktigt att betona att grundbeteendet bakom Live Video Shopping inte är någonting kinesiskt, utan snarare normal mänsklig evolution. Den digitala utvecklingen i kombination med Corona gör att vi saknar mänsklig kontakt, och Live Video Shopping är live och äkta samt en möjlighet att prata, umgås och shoppa tillsammans IRL. Konsumenterna vill hellre köpa produkter från en person som presenterar varorna, än att scrolla på en e-handelssida med tillrättalagda och Photoshopade bilder.

För att komma igång med Bambusers Live Video-lösningar behöver du följande:

 1. Ladda ner en app för att kunna filma själva eventet.
 2. I appen finns även en dashboard där du projektleder. Den som du t.ex. utser som värd/programledare får en ”pling” via appen om att ”du ska leda ett live shopping event datum X vid tid Y”.
 3. En spelare (som exempelvis en YouTube-spelare) som dyker upp på din e-handel.
 4. Detta är en sk white label vilket innebär att du designar och formar allt innehåll så att det är ditt varumärke som till 100 % är avsändare. Det blir en naturlig förlängning av din e-handelsajt.

Så här fungerar det:

 • Nedräkning på sin e-handel/sajt till dess att live shopping eventet startar.
 • Väl inne i eventet kan tittaren klicka på produkterna, titta på produktsidan, läsa mer om produkten, ställa frågor, lägga produkter i varukorgen, utcheckning direkt i ”native cart”.

De viktigaste punkterna innan du drar igång:

 1. Förstå din målgrupp. Vem är det jag säljer till?
 2. Var frekvent; planera kampanjstyrt eller varannan vecka. Gör det inte enbart då och då. Tänk TV-serie!
 3. Hitta ett format som går hem hos slutkunden. Vem är det de vill se? Vilken typ av information vill de ha utöver info på produktsida? Vilka frågor får man i butik som du kan svara på i eventet? Förflytta beteendet i din fysiska butik till online. Vad triggar min målgrupp? Man behöver inte ha en kändis om det inte är så att dina kunder går igång på det.
 4. Använd dina organiska kanaler för att driva kunden till din e-handel där du även sänder din Live Video Shopping
 5. Att sända din Live Video Shopping på andra plattformar som Facebook går, men driver inte lika mycket trafik och försäljning.
 6. Kör lokalt av det stora. Med undantag om det inte är så att du ska ha en stor show eller något du behöver göra stort pga olika anledningar.

Vem ska vara med och stå framför kameran?

 • Influencers
 • Butikspersonal
 • Experter
 • Personer med viss spetskompetens

Olika sorters live video shopping:

 • One to many = det vanligaste formatet idag.
 • One to One = tar kundtjänst till en ny nivå. En person pratar med en kund åt gången. Personal shopper digitalt fast med en riktig människa. Kjell & Co är det första svenska företaget som nu testar detta med mänsklig kundservice.

 


Här hittar du länkar med fler tips och inspiration

Nyhetsbrev

Varje månad skickar vi relevant och intressant information inom e-handel. Plus information om aktuella event, frukostmöten och andra tillfällen där branschen samlas. Starta din prenumeration idag!