4 juridiska tips när Amazon lanseras i Sverige

Det är nu bekräftat att Amazon ska lansera sin plattform i Sverige vilket kan innebära stora möjligheter för er som företag att nå miljontals Amazon-kunder världen över. Det är dock viktigt att kontrollera vilka juridiska risker som anslutning till Amazon kan innebära. Vi går igenom 4 juridiska aspekter som ni bör ha koll på.

Säkerställ hur avtalsmodellen ser ut. Amazon erbjuder två olika lösningar för att ansluta sig till plattformen; antingen som tredjepartssäljare eller som ”vendor”. Som tredjepartssäljare säljer ni direkt till konsument genom att göra era produkter tillgängliga hos Amazon med som ”vendor” säljer du direkt till Amazon som agerar återförsäljare av era produkter. Avtalsmodellen kan få betydelse för bl.a. era konsumenträttsliga skyldigheter.

Granska villkoren. Vi ska vara ärliga. Att förhandla om villkor med Amazon är svårt även för stora företag. För mindre företag är det nästintill omöjligt. Men oavsett är det viktigt att vara medveten om vilka risker som tjänsten innebär så att ni kan fatta ett välavvägt kommersiellt beslut. Exempelvis bör ni fundera över om anslutning till Amazon innebär några extra skyldigheter som måste implementeras i er verksamhet? Och hur ert respektive Amazons ansvar ser ut enligt villkoren?

Kundtjänst-rutiner. Amazon är kända för att ha en generös returpolicy – något som uppskattas av konsumenter. Det är därför viktigt att ni ser över era kundtjänstrutiner för att se om/hur de påverkas av er användning av Amazon.

GDPR. Precis som andra stora plattformsaktörer har Amazon tillgång till stora mängder personuppgifter om deras kunder. Utred hur er personuppgiftshantering påverkas och se till att det finns processer och rutiner som säkerställer att personuppgiftsbehandlingen är laglig.

Har ni juridiska frågor kring Amazon? Kontakta gärna Svensk Handel Juridiks e-handelsexperter för mer information. Kom ihåg att ni ha rabatterade priser på deras tjänster om ni är medlemmar i Svensk Digital Handel eller är certifierade Trygg E-handlare.

Nyhetsbrev

Varje månad skickar vi relevant och intressant information inom e-handel. Plus information om aktuella event, frukostmöten och andra tillfällen där branschen samlas. Starta din prenumeration idag!