BREXIT – Nya momsregler för webbutiker

– med försäljning till brittiska konsumenter (B2C) och där varan finns i Sverige

Storbritannien lämnar definitivt EU den 31 december 2020.

Övergångsperioden från 31 januari till 31 december 2020 har använts till att förhandla fram ett handelsavtal mellan EU och Storbritannien. Avslutas förhandlingarna utan avtal kommer Storbritannien framöver att använda WTO:s tullregler och tullsatser – jfr UK Global Tariff. Se tarifferna →

Från den 1 januari 2021 kommer den brittiska gränsen att bli en extern EU-gräns, där alla varor i framtiden ska förtullas och tull och moms ska beräknas. Samtidigt måste man förvänta sig extrakostnader för utarbetande av förtullningsdokument, eftersom alla varor till Storbritannien kommer att behandlas som export till 3:e land.

Utmaningarna i samband med Brexit kommer att medföra ändrade leveransvillkor och den brittiska kunden kommer att få ta problemen med import och utmaningen när det gäller returvaror. Direkta leveranser från 3:e part blir dyra och besvärliga. Det betyder stopp för trepartshandel.

För webbutiker med handel till brittiska användare införs nya momsregler från 21-01-01, eftersom momsskyldigheten flyttas från tidpunkten för import till tidpunkten för försäljning (point of sale) för alla transporter med ett värde på under 135 GBP.

Konkret betyder det att om du har webbförsäljning av varor med ett värde under 135 GBP till brittiska slutkunder blir det tvingande enligt lag för svenska webbutiker att:

  • Momsregistrera sig i Storbritannien
  • Fakturera brittisk moms vid försäljningstidpunkten (normalsats 20 %)
  • Säkra import av varor vid brittisk gräns och leverera DDP

Dessutom bortfaller minimigränsen på 15 GBP helt och därför kommer alla varor att behöva förtullas vid ankomst till brittisk gräns. Sändningsvärden under 135 GBP kommer att vara tullfria och gränsvärdet på 135 GBP utgörs endast av varans värde (intrinsic value). Regeln gäller inte för försäljning av punktskattebelagda varor.

Nya momsregler gäller också för företag som använder digitala plattformar, såsom Amazon, Zalando m.fl. Konsekvenserna av detta kan man läsa mer om här →

Behöver du rådgivning och hjälp med dina momsutmaningar efter Storbritanniens Brexit är du mycket välkommen att kontakta TIMEVAT, som är specialister på utländsk moms och som har ett nära samarbete med Svensk Distanshandel. TIMEVAT (www.timevat.com) kan kontaktas på info@timevat.com eller på telefon +45 7021 3000.

Nyhetsbrev

Varje månad skickar vi relevant och intressant information inom e-handel. Plus information om aktuella event, frukostmöten och andra tillfällen där branschen samlas. Starta din prenumeration idag!