Vi är tillbaka med Veckans Brief – med fokus på Profitable creativity

Denna vecka hittar du framför allt intressanta insikter om DTC-världen. Vi har upptäckt en mycket intressant pod, The Debrief, som är producerad av BoF som vi båda följer.

Författare

Arne B Andersson & Per Ljungberg

Artikelns längd

5min

Dela artikel

Inledning

Nypremiär för Veckans Brief, det vill säga Arne Anderssons och Per Ljungbergs spaningar om det mest intressanta de läst, sett och hört om e-handel i media den senaste veckan. En lite justering mot tidigare är att fokus nu – fram till D-Congress i mars 2023 – är på nyheter som ligger i linje med temat Profitable creativity – the abilitity to apply creative thinking to drive better results.

Denna vecka hittar du framför allt intressanta insikter om DTC-världen. Vi har upptäckt en mycket intressant pod, The Debrief, som är producerad av BoF som vi båda följer. Vi presenterar denna vecka två avsnitt som vi tycker appellerar mycket väl till vårt tema. Vi tipsar också om en mycket spännande rapport som jämför traditionella starka varumärken som säljer direkt till konsument, som t ex Nike, med ”digital native” DTC-bolag som t ex Warby Parker. Och så har vi självklart med en artikel om vårt eget D-Talks med Djerf Avenue och Caia Cosmetics som släpptes nu i veckan.

Millennials and Gen Z prefer shopping DTC with international brands over marketplace platforms

Rubriken på artikeln är lite missvisande men så klart väldigt intressant och uppmärksammar hur oerhört viktigt det egna varumärket är och att man riskerar att dränera det om man går för ensidigt med sin försäljning via marknadsplatser.

Det vi tycker är mest intressant i artikeln är att Gen Z, Gen X, Millennials och Babyboomers använder olika mycket av olika socialamedier-plattformar och också hur de använder det. Att göra sin hemläxa för att analysera sin målgrupp och vilket beteende de har beroende på plattform kan vi konstatera är superviktigt.

“On average Gen Z and Millennial consumers use three social media platforms for product discovery, falling to two for Gen X shoppers and just one channel for Baby Boomers. The data also reveals a direct correlation between the number of social channels used and the number of times consumers purchased online.”

Chargedretail

Making Sense of the Direct-to-Consumer Reckoning

“Monunting customer acquisition costs and a pressure to grow fast have made it hard tobuild a profitable DTC business. BoF deputy editor Brian Baskin and retail correspondent Cathaleen Chen join Lauren Sherman to analyse the past, present and future of the market. “

I det här pod-avsnittet analyseras varför hyllande amerikanska DTC-bolag som Casper, Warby Parker, Allbrids och Glossier har stora utmaningar med att visa lönsamhet trots att de breddar sig från att bara sälja online till att sälja offline och via återförsäljare och därför också nu fått svårt att få investerarna att skjuta till ännu mer pengar.

Ett av de mest intressanta avsnitten i podden är när diskussionen kommer in på skillnaden på förutsättningar för ”traditionella” DTC-företag som Nike som har 1000 egna butiker och obegränsat med återförsäljare och DTC-företg som Allbirds som bara har 35 egna fysiska butiker. Är det överhuvudtaget möjlighet att på internationell nivå ”disrupta” en bransch under de förutsättningarna?

Programledarna diskuterar också om det är lätt att vara förebild och medias älskling när det bara är tillväxt som gäller, men att det är betydligt svårare att leda i motgång. Det kanske mest uppseende i poddavsnittet är när en av programledarna påstår att många DTC-grundare är entreprenörer och inte handlare. Och att det bara kör DTC för att göra snabba pengar.

The Debrief

Därför är Djerf Avenue och CAIA Cosmetics två av Sveriges främsta DTC-bolag

I veckans publicerade vi vårt senaste D-Talks, denna gång i samarbete med Framtidens E-handel. Nu finns samtalet summerat i en artikel på Svensk Digital Handels sajt. Där hittar du också hela sändningen.

Både Djerf Avenue och CAIA Cosmetics har som bekant två av Sveriges absolut största och främsta influencers som grundare. Är det vad som krävs för att bli ett framgångsrikt DTC-bolag idag? Att dessa spokespersons påverkat är det ingen som tvekar över. Men att de har en stor följarskara är inte den främsta orsaken till framgången utan snarare hur pass engagerade de är i bolagen.

Enligt Rasmus Johansson, VD på Djerf Avenue, är det en myt att många följare skapar framgångsrika bolag. Matilda frontas inte i första hand, utan det är kunderna som är ansiktet utåt. Och hälften av följarna på Djerf Avenues Instagramkonto följer inte Matildas konto. Hur Matilda är som person, designer och business women, är snarare det som gjort Djerf Avenue framgångsrik i hennes följarskara.

Adeline Sterner, VD på CAIA Cosmetic shåller med. Det genuina intresset från Bianca Ingrosso är det som har skinit igenom i kombination med det community de skapat. Men hur skapar man egentligen ”the holy grail”; en community? Adeline Sterner på CAIA Cosmetics säger att grunden är din produkt och vilka problem den löser för kunden. Vad är det kunden vill känna? Vad vill man få kunden att känna att man är en del av? Har du en kass produkt kommer det inte att fungera.”

Dhandel.se

DTC Brands: How established brands and DNVBs achieve sustainable growth with direct sales strategies

“Direct-to-consumer (D2C) ecommerce is evolving as brands adapt amid increased competition. Many digital natives are learning what it takes to win enduring brand status, while others have found that the early D2C playbook is no longer an easy path to profits. This eMarketer report reveals our latest forecast for D2C ecommerce sales, plus a breakdown of strategies for established brands and digitally native disruptors”

Väldigt många bra insikter och spännande statistik i denna rapport från eMarketer. Det framgår till exempel att traditionella varumärken som Nike och Adidas visar betydligt högre tillväxt på nätet i USA än till exempel digital native DTC-bolag som Warby Parker och Glossier. Och att det är en betydligt större marknad:

“In the US, D2C ecommerce sales of established brands will hit $117.47 billion in 2022, more than three times those of digitally native brands.”

eMarketer

What TikTok’s Rise means for fashion

TikTok växer explosionsartat men det gäller att ha lite is i magen då ROI ofta är lägre än så länge än exempelvis på Insta och Facebook men det viktigt att analysera sin målgrupp och verkligen vara klar på vilken syftet är med att finnas på de olika sociala plattformarna men att inte finnas på TikTok är inte en fråga. Det är ett måste för de flesta.

The Debrief

Selfridges wants half of transactions to be resale, repair, rental or refills by 2030

Senaste veckorna har dominerats av hela havet stormar inom svensk e-handel och retail med flera VD byten, dramatiskt sjunkande värderingar och bristande lönsamhet så secondhand och cirkulära affärsmodeller har få lite mindre uppmärksamhet än tidigare i år men det är något som fortsatt är lika viktigt nu som förut och troligen kommer att bli än viktigare för handlarna när vi med stor sannolikhet går in i en lågkonjunktur och konsumenten blir mer och mer om sig och kring sig hur man spenderar sina pengar.

Selfridges sticker verkligen ut i hakan när det kommer till sina hållbarhetsmål. De har satt ribban väldigt högt, vilket är bra men frågan är om de kanske har satt målet lite väl högt? Det vi sett hittills gällande reselling och rental är att det är väldigt svårt att få till en lönsam affärsmodell.

Selfridges is aiming for almost half its interactions with customers to be based on resale, repair, rental or refills by 2030 as the upmarket department store responds to increasing demand for more sustainable shopping.

TheGuardian