Så blir nya Svensk Digital Handel

Föreningen Svensk Digital Handels medlemmar har nu röstat ja till att upplösa föreningen. De näringslivspolitiska frågorna kommer att föras in under Svensk Handels paraply.

Författare

Svensk Digital Handel

Artikelns längd

3min

Dela artikel

Föreningen Svensk Digital Handels medlemmar har nu röstat ja till att upplösa föreningen. De näringslivspolitiska frågorna kommer att föras in under Svensk Handels paraply. Övriga delar av verksamheten drivs vidare genom Svensk Handels dotterbolag Svensk Distanshandel som tar över namnet Svensk Digital Handel. Dotterbolagets styrelse förstärks med e-handelskompetens från den tidigare föreningen. Svensk Digital Handel kommer fortsätta arbeta för att stärka den svenska digitala handelns konkurrenskraft men också bidra till att Sverige förblir i världsklass på hållbar innovation inom hela detaljhandeln.

Freddy Sobin, som varit styrelseordförande i föreningen under de senaste åtta åren, är glad över att föreningens medlemmar enhälligt beslutat att upplösa föreningen och därmed kraftsamla och göra gemensam sak med Svensk Handel.

– Det är ett perfekt läge nu och helt rätt timing. Konsumenterna talar inte längre om e-handel och fysisk handel, utan helt enkelt om att handla. Vi vinner på att organisera oss på ett sätt som motsvarar hur kunden tänker och agerar och även att tala med en gemensam röst för hela handelns bästa.

Freddy Sobin, avgående styrelseordförande Svensk Digital Handel

Nya styrelsen för Svensk Digital Handel AB

Flertalet av den tidigare föreningens styrelseledamöter tar nu istället plats i Svensk Digital Handel ABs styrelse. Ny ordförande är Malin Winbom (COO Svensk Handel) och vice ordförande är Linn Tagesson (medgrundare Babyshop Group). Övriga styrelseledamöter är Hans Ohlsson (CEO Ellos Group), Catrin Folkesson (e-handelschef Apotek Hjärtat), Joakim Eskilsson (Global Head of Customer Service H&M Group), Pauline Grindvall (Grundare & VD My Perfect Day), Ella Stemme (grundare och VD SmartaSaker), Anneli Kansbod (VD Bemz Group) och Karin Johansson (VD Svensk Handel).

Freddy Sobin väljer att kliva av och låta nya krafter leda styrelsearbetet.

– Freddy Sobin har gjort betydande insatser för e-handeln i Sverige. Det är med stor ödmjukhet jag tar över ordförandeklubban när han nu lämnar som styrelseordförande i både föreningen och dotterbolaget. Samtidigt känns det väldigt bra att flertalet styrelseledamöter i den tidigare föreningen tar plats i den nya styrelsen. Jag ser fram emot att tillsammans med dem och medarbetarna i bolaget ta verksamheten till nästa nivå, säger Svensk Digital Handels nyvalda styrelseordförande Malin Winbom, som känner bolaget väl sedan hon var tf VD för Svensk Digital Handel 2017-2018.

Från postorderföreningen till Svensk Digital Handel

Under Freddy Sobins tid som styrelseordförande har föreningen gått från att vara en regional angelägenhet som samlade ett par hundra deltagare varje år i Borås, till att idag driva Nordens största e-handelsevent D-Congress på Svenska Mässan i Göteborg. Dessutom har certifieringen Trygg E-handel fått utbredd spridning och användning, men också utvecklats och kompletterats med företagsrådgivning. Därutöver har föreningens arbetsgrupp för logistik framgångsrikt bland annat säkrat lördagsleveranser till ombud, och de regulatoriska frågorna har varit i stort fokus.

– Vi har gjort och ska fortsätta göra stor skillnad i e-handelssverige. Mycket återstår att göra, inte minst att påverka och driva utvecklingen mot e-handelsleveranser som är mer hållbara ur såväl miljömässigt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Dessutom blir de näringspolitiska frågorna allt viktigare framöver och där är det nära samarbetet med Svensk Handel helt avgörande för att vi ska nå framgång i påverkansarbetet, säger Freddy Sobin.

Svensk Digital Handels VD Per Ljungberg ser mycket positivt på förändringen.

– Vi kommer att lansera nya arenor, format och tjänster där vi utgår från framgångsfaktorerna med D-Congress, det vill säga att framgångsrikt föra samman hela ekosystemet inom handeln och därigenom stärka det på bästa sätt. Vårt mål är att utveckla tjänster och forma arenor som bidrar till att Sverige är i världsklass på hållbar innovation inom detaljhandeln.

Per Ljungberg, VD Svensk Digital Handel

 

För ytterligare information kontakta:

Per Ljungberg
VD, Svensk Digital Handel AB

per.ljungberg@dhandel.se
0702-366200

 


Svensk Digital Handel AB utvecklar tjänster och driver frågor som bidrar till en tryggare, smartare och mer lönsam digital handel i Sverige. Vi står bakom certifieringen Trygg E-handel och driver Nordens ledande årliga e-handelsevent D-Congress. Vi har ett nära samarbete med föreningen Svensk Digital Handel och är ett helägt dotterbolag till Svensk Handel. Läs mer: dhandel.se