EU
2019-03-07

Hur påverkas svensk e-handel av Brexit?

Det var några av sakerna som Svensk Handels vd Karin Johansson tog upp när D-Congress 2019 inleddes.

Författare

Svensk Digital Handel

Artikelns längd

1min

Dela artikel

Och hur ska svenska företag kunna konkurrera på en allt mer internationell marknad?

Det var några av sakerna som Svensk Handels vd Karin Johansson tog upp när D-Congress 2019 inleddes.

I ett samtal med Per Ljungberg, vd för Svensk Digital Handel, inledde Karin Johansson D-Congress 2019 med några observationer och trednspaningar kring den svenska e-handeln.

Temat för D-Congress 2019 är Stärkt konkurrenskraft när handeln är gränslös och en högaktuell fråga är därmed Brexit och Storbritanniens eventuella utträde ur EU.

Hur påverkar det svenska e-handlare?

– Om det blir en Brexit och om det i så fall blir en hård eller mjuk Brexit – alltså, om det blir ett utträde med ett avtal på plats eller inte – återstår att se. Svensk Handel har i alla fall tagit fram en Brexitguide för svenska företag som kommer att finnas tillgänglig för nedladdning på svenskhandel.se, sade Karin Johansson.

Hur frihandelsfrågor hanteras i praktiken är också en fråga som Svensk Handel engagerar sig i.

– Frihandel är det absolut bästa verktyget för att lyfta världens länder och bygga bra levnadsstandarder och demokratier. EU har nyligen förhandlat fram nya avtal med Japan, Sydkorea och Vietnam, som när de är på plats kommer att vara väldigt värdefulla för svenska företag, sade Karin Johansson.
Enligt Svensk Handels vd är det en utmaning för svenska e-handlare när konkurrensen ökar från plattformar som kinesiska AliBaba. Här kan dock regleringar, som till exempel införandet av moms på produkter som importeras från Kina göra konkurrensen mer rättvis.

– När flödet från Kina var som störst kom mellan 150 000 och 200 000 paket till Sverige om dagen. Nu är vi ner på mellan 25 000 och 30 000 och det är bland annat tack vare momsen. Konkurrens är bra, men vi ska konkurrera på lika villkor, menar Karin Johansson.