700 Ikea-anställda erbjuds sluta på företaget

Ett hundratal medarbetare på Ikea i Skåne varslades redan i maj. Nu har ytterligare 700 anställda fått erbjudande om att sluta, bland annat till följd av e-handelssatsningar.

Det är 700 anställda på Inter Ikea Systems i Delft i Nederländerna samt i Malmö och Helsingborg som fått erbjudande om att lämna företaget, rapporterar HD-Sydsvenskans näringslivssajt 8till5.se.

Inter Ikea Systems är den del av Ikea-koncernen som håller i franchising av varuhusen, och ansvarar dessutom för Ikea-varumärket, produktformgivning och immateriella rättigheter. Tidigare i vår varslades ett 90-tal anställda i Malmö och ett 20-tal i Helsingborg, främst inom HR, hållbarhet marknadsföring och kommunikation.

Till grund för personalneddragningarna ligger bland annat en ny strategi med fokus på e-handel och ökade satsningar på mindre butiker i cityläge.

De 700 Inter Ikea Systems-anställda ska ha fått erbjudandet vid ett stormöte för några veckor sedan. I erbjudandet ingår finansiellt stöd på 12-24 månadslöner beroende på hur länge den anställde jobbat inom företaget. Enligt Anne-Lie Dahl, representant för Unionenklubben på företaget, finns förståelse bland de anställda för Ikeas behov av omorganisering inför framtiden.
”Ikea måste utvecklas och förändras i en omvärld där digitaliseringen har skapat nya köpbeteenden bland kunder. Men det är klart att det blir en resa innan alla åter kan känna energi och glädje”, säger Anne-Lie Dahl till 8till5.se.

Till artikeln

Nyhetsbrev

Varje månad skickar vi relevant och intressant information inom e-handel. Plus information om aktuella event, frukostmöten och andra tillfällen där branschen samlas. Starta din prenumeration idag!